Podstrona: "Engineering Multifunctional (Co)Polymers for Nanoscale Delivery of Therapeutic Proteins and Drugs" – wykład prof. Francesco Cellesiego / Prof. Paweł Chmielarz, Eng, PhD, DSc, ProfTit

Aktualności

"Engineering Multifunctional (Co)Polymers for Nanoscale Delivery of Therapeutic Proteins and Drugs" – wykład prof. Francesco Cellesiego

10-01-2024 r.

W dniach 8-10 stycznia 2024 r. w Katedrze Chemii Fizycznej na Wydziale Chemicznym Politechniki Rzeszowskiej gościliśmy współpracownika naukowego z Politechniki Mediolańskiej -  prof. Francesco Cellesiego, uznanego eksperta specjalizującego się w zastosowaniu technik ATRP do modyfikacji białek w celu syntezy biokoniugatów białko-polimer do stosowanych w farmakologii. W ramach swojego pobytu Profesor uczestniczył w uroczystościach nadania tytułu doctora honoris causa Politechniki Rzeszowskiej prof. Krzysztofowi Matyjaszewskiemu. Ostatniego dnia swojego pobytu prof. Cellesi wygłosił do członków Chmielarz Research Group oraz Studenckiego i Doktoranckiego Koła Naukowego Inżynierii Chemicznej i Farmaceutycznej IPSUM, a także społeczności studentów i pracowników Wydziału Chemicznego interesujący wykład o tematyce związanej z modyfikacją białek z wykorzystaniem polimerów o różnorodnej topologii umożliwiającej związanie leków z białkami.  

Pobyt prof. Cellesiego w progach naszej Uczelni stanowił wyjątkową okazję spotkania z uznanym specjalistą z zakresu inżynierii makromolekularnej i na długo pozostanie w pamięci wszystkich członków CRG oraz pracowników Wydziału Chemicznego.

 

Więcej informacji na stronach:

Aktualności Koła Naukowego IPSUM

Aktualności Katedry Chemii Fizycznej na Wydziale Chemicznym Politechniki Rzeszowskiej

Aktualności Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej

Twitter - Chmielarz Research Group @Chmielarz_Group

Facebook - https://www.facebook.com/Kolo.Naukowe.IPSUM

Instagram - https://www.instagram.com/crg_ipsum/

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję