Podstrona: Projekt „Inkubator Innowacyjności 4.0” / Prof. Paweł Chmielarz, Eng, PhD, DSc, ProfTit

Aktualności

Projekt „Inkubator Innowacyjności 4.0”

06-06-2021 r.
, red. Paweł Chmielarz

1.jpg

gabonm1mne09mbeqinkubator_innowacyjnosci_40-1.pngNumer wniosku: 1/I/2021

Projekt realizowany w ramach programu pn. „Inkubator Innowacyjności 4.0”

Tytuł projektu: Synteza układów rozgałęzionych o rdzeniu taniny do zastosowań jako kluczowe składniki  antybakteryjnych i przeciwporostowych powłok polimerowych

Kierownik: Prof. ucz. dr hab. inż. Paweł Chmielarz

Wartość projektu: 55 000,00 PLN netto

Finansowanie projektu ze środków europejskich w ramach projektu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020

Cele i planowane efekty projektu:

Głównym celem projektu jest synteza przeciwporostowych i antybakteryjnych materiałów polimerowych w postaci polimerów gwiaździstych o rdzeniu kwasu taninowego wykorzystując w tym celu technikę fotoinicjowanej polimeryzacji rodnikowej z przeniesieniem atomu bez metalu (metal-free ATRP) w wodzie z zastosowaniem w pełni biokompatybilnego i ekonomicznego układu fotoinicjującego – ryboflawina (witamina B2)/kwas askorbinowy (witamina C).

Uzyskany innowacyjny produkt ma potencjalne zastosowanie jako kluczowy składnik ekologicznych przeciwporostowych i antybakteryjnych powłok lakierniczych. Istotnym aspektem w kontekście powłok lakierniczych ma również częściowa modyfikacja grup hydroksylowych w strukturze kwasu taninowego.

Szczegóły na stronach:

Inkubator Innowacyjności – Politechniki Rzeszowskiej

Aktualności Politechniki Rzeszowskiej

Aktualności Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję